גיא-צבי מינץ ואחיו רז הבטיחו זה לזה שאם מישהו מהם ימות מוקדם מהצפוי, השני ידאג להשמיע שיר של 'כוורת' בלוויה.
לפני שנה נהרג רז מינץ בפיגוע ירי. גיא-צבי קיים את ההבטחה, בשינוי: הוא חיבר מילים משלו לשיר 'ילד מזדקן'. השיר הזה ושירים נוספים שכלולים ב'תקליטורז' שיצא עכשיו לאור.
"הכל התחיל בהסכם המוזר שהיה לנו. אחרי מאות שעות כוורת מדוברות, נשבענו זה לזה שאם אחד מאיתנו הולך מעמנו לפני התכנון, אז השני דואג שישמיעו כוורת בהלוויה. דיברנו על זה... אך לא העזנו לשער שזה יהיה טקס צבאי של סמ"ר רז משה מינץ".
כך כותב גיא-צבי מינץ בחוברת המצורפת ל'תקליטורז – לשיר לך את הלב' – התקליטור שיצא לאור לפני כשבועיים, לזכרו ולהנצחתו של רז הי"ד. סמ"ר רז מינץ, לוחם ביחידת 'דוכיפת', נהרג בפיגוע ירי במחסום צה"ל צפונית לבית אל לפני כשנה. בהלוויה קיים אחיו גיא-צבי את ההסכם המוקדם ביניהם, ושם לו את השיר 'ילד מזדקן' של להקת כוורת, רק עם מילים אחרות, מילות הספד, שנפתחו במילים 'ילד לא מזדקן'.
השירים בדיסק נכתבו ע"י גיא-צבי ואופיר, חברו הטוב של רז, המהלך תקופת האבל. חלקם נכתבו בימי השבעה, וחלקם בימי השלושים. ההחלטה להנציח את רז באמצעותם נפלה אצל גיא-צבי מיד בתום השלושים."התקליטור הוא במידה רבה דרך שנבחרה על ידי להתמודדות עם השכול. הפסיכולוג שלי זו החברה הכי טובה שלי, שבנויה מעץ ויש לה שישה מיתרים... אני רוצה לומר לאנשים: זאת הדרך שלי להתמודד עם השכול – התמודדות באמצעות שירים וניגונים, ודיבור עם ה' תוך כדי. אני נעזר בזה, קחו את זה גם אתם. אני לא מתכוון להיות אהוב הקהל תשס"ג, וגם לא להפוך את רז לכזה. אני רק רוצה להיות כמו רז, ולתת מעצמי לאחרים. יש לנו – למשפחה ולחברים של רז – רצון להפיץ את הרז, כי כמו שאמא שלי תמיד אומרת – רז מעולם לא היה פרטי; הוא תמיד היה כללי, וכזה הוא יישאר".רז מינץ היה בן 19 כשנפל. הוא גדל בקרית מוצקין, ובצעירותו הדריך בתנועת 'נוער לנוער', ואף נשלח במשלחת מיוחדת מטעמה לקליבלנד שבארצות הברית. גיא-צבי: "מתוך חמשת אלפים מדריכים בחרו תשעה למשלחת, והוא היה ביניהם. הוא שהה שם בסך הכל חודשיים ועברו מאז כמה שנים, אבל כשהוא נהרג, אנשים צלצלו אלינו מקליבלנד כדי לנחם. כשרז התגייס, הצבא רצה לקחת אותו ליחידת מחשבים מיוחדת, אבל רז אמר – יש מלחמה, אז הולכים לקרבי. הוא התגייס לסיירת מטכ"ל, וכשנפל מהסיירת, בגלל בעיות ראייה, לא הצליח ללכת לקורס חובלים או ל'שמשון', אלא דווקא לגדוד דוכיפת, כי 'ברמאללה עושים את העבודה הכי קשה'."כשהוא סיים כחניך מצטיין גדודי בקורס מ"כים, רצו לשבץ אותו בתפקיד הדרכה, אז הוא אמר למפקד הקורס – הבטחתם שמי שמצטיין בקורס בוחר את השיבוץ שלו, אז אני רוצה לחזור ליחידה שלי, כי שם עושים את העבודה החשובה. שלושה ימים לפני שנהרג רז קיבל הודעה שהוא עומד לצאת בתוך שבוע לקורס קצינים. אני נוהג לומר שאנחנו חיים בדור שבו לא רק אלו ששומרים תורה ומצוות הם דתיים. יש דתיים נוספים שחיים בדת של 'מגיע לי' ו'בא לי'. רז היה בדיוק ההיפך מזה; הוא כל הזמן נתן לאחרים, ועשה את אלו שלידו יותר גדולים".בדרך כלל, גיא-צבי מתעקש לדבר על רז בלשון הווה. כך הוא טוען, נוהגים גם חבריו של רז ליחידה. "הצוות של רז לא מפסיק לדבר עליו ולחשוב עליו. הם היו הראשונים שהגיעו לברגותי, כשתפסו אותו ביום הזיכרון. הם דאגו לצלם את עצמם בשעת המבצע, נסעו עם התמונה לקריית מוצקין, לאמא שלי, הראו לה אותה ואמרו לה – רז פה איתנו, בצוות. אנחנו לוקחים אותו איתנו לכל מקום".שלושה עשר שירים כלולים בתקליטורז, כפי שנכתב בחוברת המצורפת "הוקלט ובושל באולפן... בראש-צורים ובתקוע אשר בגוש עציון, ארץ יהודה, נחלת ישראל". הניגונים, כפי שגיא-צבי קורא להם ("מוסיקה זו מילה יוונית שבאה ממוזה. היהודים אומרים ניגונים"), מגוונים בסגנונותיהם, ועל פי גיא-צבי, זה לא במקרה: "כמו שרז איחד בחייו מגזרים, גם התקליטורז מאחד סגנונות רבים, כדי שגם החבר'ה של רז שאוהבים גיטרות, וגם הדודות של רז שאוהבות פסנתר, יתחברו אליו".השירים בתקליטור לא עצובים מדי?"אני לא חושה שהם עצובים, כי רובם מסתיימים בתקווה. אפילו השיר ששרתי בהלוויה מסתיים במשפט: 'ילד לא מזדקן, ילד אתה נצחי, כי בכל מקום, בכל מצב, אתה תמיד איתי'. אני מסכים שיש בתקליטור גם שירים שנועדו לספק לאנשים געגועים ולעזור להם בהתמודדות, אבל אני באופן אישי מזדהה יותר עם שירי התקווה, שמתרכזים בהכרת נצחיות הנשמה ובמקום שלנו כבני אדם ביקום – לא כמרכז היקום, אלא כעומדים מול הבורא".
"כשפניתי לצבא בבקשה לשיר בהלוויה הם סירבו", מספר גיא-צבי, "כיוון שמדובר בהלוויה צבאית. אמרתי לרב הראשי שיש לי אישור מהרז הראשי לצה"ל... ובסופו של דבר הם אישרו לי לשיר".בערבו של אותו יום, י"ח בחשוון תשס"ב, נפתחו מהדורות החדשות בתמונתו של גיא-צבי, השר על קברו של אחיו הצעיר. מי שראה את גיא-צבי בטלוויזיה והתרגש במיוחד היה הזמר אפרים שמיר, חבר 'כוורת', שאף הגיע לנחם את משפחת מינץ. "פתאום ראיתי את אפרים שמיר צועד אלינו הביתה, עם גיטרה ביד. הוא ניגש אלי ואמר לי – ראינו אותך בטלוויזיה והתרגשנו, בוא ננגן לרז. לקחתי את הגיטרה וניגנו יחד לרז, אפרים שמיר ואני". מאוחר יותר קיבל מינץ מאלון אולארצ'יק ודני סנדרסון, יוצרי השיר 'ילד מזדקן', רשות להקליט את השיר במילים החדשות. בשיר שמוקלט בתקליטורז, מופיעות, בין השאר, גם השורות הבאות: "אז קמת ועפת עם הדוכיפת בבוקר, אהבת את הארץ וזה עלה כל כך ביוקר. כי מה לעשות שאנשים לא מבינים, שעכשיו אנחנו קוברים אותך כי נתנו להם רובים". מינץ ואפרים שמיר גם הופיעו עם השיר בתוכניתו של מני פאר.
לא לחינם ספוגים השירים שכתב גיא-צבי בהרבה אמונה. בשנתיים האחרונות חובש גיא-צבי כיפה סרוגה גדולה, לאחר מה שעבר את מה שהוא מכנה "חזרה בשאלה".
אני קורא לתהליך שעברתי 'חזרה בשאלה',
כי התחלתי לשאול שאלות. אני גם שונא את המילה דתי, כי היהדות היא לא דת. מי שקורא לה דת, שזה בעצם קובץ טקסים פולחני, מוריד אותה בתשע דרגות".
"עם הזמן התחלתי להבין שלמרות ההיכרות שלי עם האיסלאם והנצרות והמגורים שלי עם אינדיאנים בדרום אמריקה, בכל זאת אין כמו בבית.
בסוף התהליך קיבלתי עול מצוות, והקהילה של אפרת חיבקה אותי".
"שמעתי פעם עכשיו אני בונה את עבודת ה' שלי מהיסוד, כי תשובה אמיתית זה לא רק כיפה, ציצית ו'שהכל נהיה בדברו'. תשובה מובילה לדברים הללו, אבל אלו סממנים חיצוניים.
תשובה אמיתי זה לקום כל יום בבוקר, ולשאול איזה תכונה חלשה בי אני משפר. אני מאמין שמי שקם בבוקר וחושב איך הוא יהיה בן אדם יותר טוב,
זה כבר יביא אותו לדיני כלי שלישי בשבת ולברכת 'שהכל נהיה בדברו'".לפני כשבועיים, לקראת יום השנה לנפילתו של רז, התראיין גיא-צבי במספר רשתות ברדיו ובטלוויזיה,
ראיונות שלוו בהשמעת שירים מהתקליטורז. מאז לא מפסיק הטלפון לצלצל.
תוך שבועיים אזלו 750 עותקים מתוך האלף שהחזיק עימו גיא-צבי בקרוואן, ואנשים ממשיכים להתקשר ולהזמין. התקליטורז אינו מסחרי, והוא אינו משווק לחנויות.
מי שרוצה לקחת חלק בהנצחה של רז, או לקבל את התקליטור, מוזמן להתקשר לגיא-צבי: 02-9309351.
מאת אלישיב רייכנר
מתוך 'מקור ראשון' 15.11.02